Postupci i posledice – Joga sutre | 4.7 – 4.11 |

4.7 Jogijski postupci nisu ni dobri ni zli, postupci drugih su trojaki.
4.8 Postupci ostavljaju posledice na osobine.
4.9 Veza i međusobni uticaj upamćenog i podsvesnih utisaka su stalni, iako na njih mogu uticati oblik, vreme i mesto rođenja.
4.10 Podsvest je večna jer je i čežnja za životom večna.
4.11 Podsvest je plod prožimanja uticaja uzroka i posledica, sadržaja i okoline. Prestankom ovih uticaja, nestaju i njene osobine.


Postupci i posledice | 4.7 – 4.11 |

Što se jogija i jogina – takoreći nas – tiče, Patanđali kaže da nam postupci nisu ni dobri ni zli. Za razliku postupaka drugih ljudi koji postupaju trojako: zlonamerni su ili dobronamerni, ili negde između ta dva pola.

Kojoj god grupi da pripadamo (jogiji ili ovi drugi), postupci, hteli mi to ili ne, ostavljaju posledice na oblikovanje naše podsvesti a time i naših osobina i crta karaktera. I pored svih razlika među nama, sve su naše osobine određene uzrokom, vremenom i mestom nastanka. Ono što ih povezuje i daje im smisao su naša podsvest, pamćenje i nagon za životom.

Zašto baš tako?

Pa zbog toga što važe za sve i to skoro bez izuzetka. A već smo jednom napomenuli da su upamćeno i podsvest definisani uzrocima i posledicama, te sadržajem i okruženjem u kojem su nastali. Zbog toga, kada se prvo promeni, promeni se i drugo. I obrnuto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top