Prepreke na putu – Joga sutre 1.30 – 1.32

1.30 Prepreke ka mirnom toku misli su: bolest, malaksalost, sumnjičavost, bezobzirnost, lenjost, rasejanost, pogrešna perspektiva, nepostojanost i nestabilnost.
1.31 Pratnja su im: patnja, potištenost, drhtavica, loš udah i izdah.
1.32 Da bismo ih otklonili vežbamo fokus, koncentraciju.


Prepreke na putu | 1.30 – 1.32 |

Ka mirnom umu, a zatim i spoznaji, samorealizaciji… očekuju nas razne prepreke na putu koje nam zamućuju tokove misli i uznemiravaju um. U njih spadaju: bolest, malaksalost, sumnjičavost, bezobzirnost, lenjost, rasejanost, pogrešni stavovi, nestabilnost i neistrajnost u vežbi.

Verovatno ćete, ako budete čitali druge interpretacije, naići na nešto drugačije prevode ovih devet prepreka, koji su manje ili više slični ovoj. U pitanju su finese. Ono čime sam se ja vodio je potraga za srednjim rešenjem, najvernijim originalu. Isto važi i za deo u kojem je reč o patnji, frustraciji, telesnoj slabosti i nedostatku daha.

Kod ove četiri sutre sam prilično siguran da nam je svima jasno šta je Patanđali hteo da kaže, pa stoga verujem da ne moram dodatno da elaboriram ovde.U svakom slučaju ću se za nijansu detaljnije baviti ovim delom u pratećim video materijalima.
Da sve zaokružimo jednom dobrom vešću: sve ove prepreke na putu se mogu otkloniti na razne načine. Jedan od njih je vežbanje fokusa na jedan objekat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top