Osam krakova joge | 2.28 – 2.29 |

2.28 Različiti aspekti joga prakse skidaju nejasnoće sa znanja i donose svest o razlici.
2.29 Osam je aspekata joge: opšta (suzdržavanja) i lična pravila (pridržavanja), položaj tela, kontrola daha, kontrola čula, koncentracija, meditacija i usredsređenost.


Osam krakova joge | 2.28 – 2.29 | su različiti aspekti joge

Osam krakova joge su najpopularniji, već milion puta prežvakani, deo joga sutri. Da, vrlo je važan i to ne spori niko, ali ništa više ili manje važan od ostatka zbirke. Osim toga odomaćilo se da se na našem jeziku kaže krakova iako je ovde reč o aspektima, elementima, dimenzijama, segmentima, koracima… jedne te iste metode koja bi trebalo da vodi oslobođenju.

Osam krakova joge
Osam krakova joge

Za razliku od sedam koraka do slobode, Patanđali relativno opširno elaborirana temu osam aspekata jogijske prakse kao mogućnost uklanjanja smetnji i prepreka na putu ka mirnom umu, odnosno spoznaji, odnosno samorealizaciji… drugim rečima ka srećnom i ispunjenom životu.

U osam aspekata joge, to jest jogijskih praksi Patandjali ubraja:

 1. opšta pravila (suzdržavanja) – jame,
 2. lična pravila (pridržavanja) – nijame,
 3. položaj tela – asana,
 4. kontrola daha – pranajama,
 5. kontrola čula – pratjahara,
 6. koncentracija – darana,
 7. meditacija – dijana, i
 8. usredsređenost – samadi.

Detaljnije objašnjenje o tome šta koji aspekt sadrži dolazi u narednim sutrama, odnosno narednim člancima. Pored toga, možete da posetite i MINIMAL YOGA stranicu na srpskom i pročitate kakva je perspektiva škole na temu Osam krakova joge.


1 Comment

 1. […] poglavlja, od sutre 2.28 u drugom do sutre 3.8. u trećem poglavlju. Detaljniju interpretaciju osam krakova joge, možete čitati i u formi bloga na mojoj […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top